Pagina laden...

Homeopathie maakt je op een gezonde manier beter

In de onderstaande voorbeelden komen mensen op consult omdat het kind “ziek”is, behalve dat ze door de behandeling weer gezond worden, zijn ze er uiteindelijk ook beter aan toe dan voorheen!

Patient 1

Jongen van 6 jaar hoest al drie weken. Een droge blafhoest houdt hem en zijn ouders wakker, de hoest verergert door liggen en diep ademhalen. Hoestdrank en antibioticum geven alleen de eerste week wat verlichting. Ik zie een bleek en versuft kind dat normaal levenslustig en zeer ondernemend is, nu zit het al een week lusteloos thuis met verhoging. Bij navraag blijkt dat al een half jaar regelmatig verkoudheden en griepjes voorkomen. Dezelfde tijdsperiode dat de familie verhuisd is en een nieuw schooljaar begon…. Tot nu toe ontwikkelde het kind zich vlot en maakte veel en snel contact. De laatste maanden is het gedrag mopperiger. Deze fase van de ontwikkeling, waarin het kind vanuit zijn magische beleving al de nieuwe ervaringen moet verwerken en integreren in zijn persoonlijkheid vraagt te veel van deze jongen. Dit wijst in combinatie met het regelmatig voorkomen van acute klachten naar een medicijn uit de Composieten planten familie. Niet deze specifieke hoest maar het weifelende afweersysteem is de “ziekte”. Het medicijn Lactuca-virosa lost het probleem binnen een paar uur op, hoest en koorts verdwijnen en met frisse moed weer naar school.

Patient 2

Het volgende voorbeeld gaat over een chronische klacht vanaf de geboorte. Het medicijn heeft hier meer werk te doen, de reactie en het herstel duren daarom langer. De aanleg van de overprikkeldheid (dit is de eigenlijke ziekte !) komt tot uiting in het gedrag, de slijmvliezen en de lymfeklieren. Door het medicijn verdwijnen de klachten, het gedrag wordt aangenamer en de ontwikkeling maakt een grote sprong.

Meisje van 3 is chronisch verkouden. Veel oorklachten met pijn, loopoor, gehoorproblemen. “Altijd een vies kind”, vol met snottebellen en kwijl, het slijm ruikt sterk. Opmerkelijk is het ontbreken van opgezette halsklieren en tongbeslag, een aanwijzing dat de oorzaak buiten het KNO gebied ligt. Hevige luieruitslag tot bloedens toe en uitslag onder de onderlip geven aan dat de buiklymfe overprikkeld is, en van daaruit de slijmvliezen doet ontsteken. De nageltjes zijn bros en schilferen af. Dit is geen zwakte waardoor het meisje zo vaak ziek is, maar een overprikkeling, die als volgt tot uiting komt in het gedrag: Het is een felle dame, zij is de baas en regelt het spel op de creche en thuis. Haantje de voorste, ze weet duidelijk wat ze wil en al vanaf de geboorte is ze heel erg op pappa gericht. Geen zitvlees, een harde tante, erg zelfstandig en als ze boos is uit zich dat in een flinke driftbui of een stevige mep. Er zit veel woede in haar, de bijnaam “de tank” is typerend, hoewel ze zich ook goed kan aanpassen en gevoelig is voor sturerende blikken. Ze verstopt zich snel achter haar ouders en gebruikt ze doorlopend als klimrek. Ze kan hevig uit de mond ruiken, enorme zweetvoeten hebben, wat opmerkelijk is voor haar leeftijd.

De felheid in haar klachten en temperament, samen met het makkelijke maar dwingende contact maken, zijn een opmerkelijke combinatie met de behoefte aan veiligheid (verstoppen en ouders als klimrek) en haar goede begrip voor nonverbale boodschappen. Therapie van de huisarts op oren en buik heeft tot nu toe geen resultaat geboekt, een aanwijzing dat de oplossing daar niet ligt. De combinatie van de klachten en het temperament passen binnen de homeopathie bij de medicijn groep van de zuren en de koolstofverbindingen, in dit geval Butyr-zuur. Na een week zijn de driftbuien verdwenen, is ze gezelliger en meer in haar eigen wereldje. De tweede week was er een met koorts, veel snotteren, kwijlen en sterk ruikend oorsmeer. Sindsdien nemen de klachten af en verdwijnen binnen drie weken. De luieruitslag is veel minder maar verdwijnt pas voorgoed na twee maanden. Ze knuffelt meer en is opeens veel gaan praten. De constante ontstekingen zijn verdwenen en de sociale ontwikkeling kan nu ongehinderd zijn weg gaan. Een goed uitgangspunt voor de komende jaren.

Patient 3

Jongen van 10 jaar oud is bleek en ziekelijk, er is altijd wel iets waar hij over klaagt. Hij zit als een zoutzak voor me. Alle griepjes doet hij aan mee en hij zit veel thuis. Op school presteert hij minimaal, het interesseert hem niet. Tijdens het spelen verstopt hij zich in de bosjes om niet op te vallen. Het meest kenmerkend (meer nog dan de klachten) was de uitdrukking in de ogen; een intens diep verdriet wat door de ouders en het kind niet benoemd of herkend werd. Lusteloosheid maar wel vol met plannen. Stil met emotionele uitschieters.

Bij navraag bleek de gehele gezondheid en levenslust verdwenen te zijn na de overstap naar de onderbouw….Welke gevoeligheid van dit kind is er toen geraakt? De grote verandering voor deze jongen is geweest dat hij vanaf dat moment “gescheiden” werd van zijn tweelingbroer. Hij heeft zichzelf vanaf dat moment afgesloten, en verstopt zich sindsdien letterlijk. In tegenstelling tot al zijn plannen kijkt hij alleen maar van een afstandje toe, en zijn afweersysteem lijkt hetzelfde te doen. Het stille verdriet en daarin verkrampt vast blijven zitten, past bij het medicijn Ignatia. De reactie was verbluffend, binnen een maand was het een vitale uitbundige jongen die op het veld de meiden achterna rende. Jaren later ontmoette ik hem op het podium als kleinkunst artiest.

Patient 4

Jongen van 12 met als klacht nerveusheid. Trekkingen van spieren en slechte concentratie zijn het gevolg. Extra begeleiding helpt niet om hem op nivo te brengen. Een belangrijk thema in zijn leven is het omgaan met vrienden. Tot nu toe kiest hij drukke en overheersende kinderen uit, waar hij eigenlijk geen partij voor is, en ook niet goed mee kan omgaan. Keer op keer start een vriendschap op, om snel explosief te beeindigen, waarna het lang duurt voordat hij dat kind ook echt los kan laten, en thuis in hevige twijfel blijft hangen. Emotionele ontladingen zijn het gevolg, schreeuwen en smijten. Verder is opmerkelijk dat ondanks zijn stoerheid, spannende verhalen en films veel te veel indrukken achterlaten. Dit uit zich in angsten en nachtmerries. Nerveusheid en het leerprobleem zijn de aanleiding om op consult te komen.

De behoefte aan viendschap, de verwarring hoe daarmee om te gaan in combinatie met de ontladingen in spieren en emoties, past in de homeopathie bij de medicijngroep van de Lamiaceae, in dit geval het medicijn Teucrium-marum.

De trekkingen verdwenen, de concentratie werd beter en de extra lessen sloegen nu opeens wel aan. Geleidelijk werd het vriendenprobleem opgelost, hij wordt meer afwachtend of iemand hem ook leuk vind. De klachten komen in lichte mate en tijdelijk terug bij nieuwe groep samenstelling en op een nieuwe school. Lamiaceae als medicijngroep zijn vaak aangewezen bij ADHD problematiek, en op sociaal gebied bij aanpassings problemen .